تصورات مختلفی در خصوص این که لامپ اس ام دی چیست وجود دارد و بسیاری از افراد به طور دقیق اطلاعی از این که smd در در کدام قسمت لامپ قرار دارد و یا این که کارایی SMD چیست، ندارند.
عبارت «لامپ اس ام دی » یا «چراغ اس ام دی » به این معناست که در روند ساخت برد الکترونیکی موجود در لامپ یا چراغ LED، آی سیها، چیپها، دیودها یا مقاومتها با استفاده از دستگاههایی که به طور خاص به منظور استفاده در این بخش طراحی شده اند از روی رول مربوط به خود با فشار باد، جدا شده و توسط قطع به برد متصل میشوند. و به طور کلی به محصولاتی که با استفاده از این فناوری به تولید رسیدهاند محصولات LED SMD گفته میشود.
شما می توانید با مراجعه به مقاله اس ام دی چیست؟ اطلاعات در مورد فناوری SMD کسب کنید.
انواع لامپ ال ای دی SMD
مهتابی ال ای دی اس ام دی
مهتابی ال ای دی SMD نوعی لامپ اس ام دی است که در تولید آن از تکنولوژی اس ام دی استفاده شده و به همین سبب دارای شار نوری بالا و توان مصرفی پایین میباشد. این مهتابی دارای CRI یا شاخص تفکیک رنگ بالای 80 میباشد که به این منظور اشیاء قرار گرفته در گستره روشنایی آن بسیار نزدیک به رنگ واقعی خود دیده میشوند. از این مهتابی میتوان در فضاهای اداری- تجاری بهره برد.
جهت اطلاعات بیشتر حتما توضیحات مربوط به محصول مهتابی ال ای دی را بخوانید.
لامپ اس ام دی (SMD)نواری
لامپ اس ام دی نواری یا ریسه ال ای دی هم نوعی دیگر از محصولات روشنایی است که در برد آن از تکنولوژی SMD استفاده شده است. ساختار لامپ اس ام دی نواری به این صورت است که ال ای دی های ریز و کوچک در یک فاصله منظمی روی یک برد آلومنیومی قرارداده می شوند.
لامپ اس ام دی هالوژنی
از آن جایی که لامپهای هالوژنی اس ام دس شباهت ظاهری بسیاری به لامپهای قدیمی هالوژنی دارند، برای جلو گیری از اشتباه گرفته شدن این دو باهم از کلمه اس ام دی برای تفکیک نام آنها استفاده میشود.
از لامپ هالوژنی اس ام دی میتوان در نورپردازی عمومی یا نورپردازی تاکیدی استفاده کرد و مصرف انرژی را تا 85 درصد کاهش داد و از گستره نوری 360 درجه آن بیشترین بهره برداری را انجام داد.
آریاترانور 3 نوع لامپ هالوژنی تولید میکند که مراجعه به دسته آن میتوانید آن ها را مشاهده کنید.
لامپ اف پی ال اس ام دی
این نوع لامپ که به لامپ اف پی ال مشهور هستند. جایگزین لامپ های فلوروسنت قدیمی شده اند. و مصرف انرژی بسیار پایین با بازده نوری بسیار بالایی دارند.
لامپ اس ام دی سقفی یا پنل ال دی روکار و توکار
پنل ال ای دی که به صورت روکار و توکار قابل نصب هستند با استفاده از فناوری اس ام دی به تولید میرسند که به همین سبب از عمر طولانی بهره میبرد و لازم به ذکر است به علت استفاده از متریال مرغوب در تولید این چراغها به هیچ عنوان دارای چشمک و سوسو نیستند و همچنین کیفیت نور آنها وابسته به تعداد کلیدزنی نیست و عمر آنها تنها به ساعات روشنماندشان بازمیگردد. از این چراغ ها میتوان در فضاهای اداری بر روی سقفهای کاذب استفاده کرد.
مهم ترین نوع پنل های ال ای دی پنل 60 در 60 و پنل 30 در 30 هستند.
لامپ لوستری اس ام دی
این لامپ لوستری به عنوان جایگزینی کم مصرف برای لامپهای شمعی پر مصرف قدیمی که ظاهری زیبا داشتند در لوسترها استفاده گستره ای میشد، ارائه شده است و دارای شار نوری بالاتر و ظاهری زیبا تر به نسبت آنهاست.
برسی ساختار و قطعات لامپ اس ام دی
هر برد الکترونیکی استفاده شده در لامپهای ال ای دی اس ام دی به طور کلی شامل دو بخش میباشد.
-
PCB برد:
این برد میتواند از جنس سرامیک، پلاستیک فشرده شده و یا آلومینیوم باشد که بهترین گزینه برای استفاده در لامپ ال ای دی گزینة آلومینیوم میباشد. زیرا این فلز به خودی خود قادر است به عنوان هیتسینک عمل کند و گرمای موجود در لامپ را مدیریت کند.
-
قطعات الکترونیکی:
این قطعات متناسب با نیاز کاربر میتواند شامل دیودها، چیپها، مقاومتها، آیسیها و هر قطعه دیگری باشد و در طی فرآیند تولید این قطعات از رول قطعات الکترونیکی به کمک نیروی باد جدا شده و با استفاده از قلع بر روی PCB برد نصب میشود.
مزایای استفاده از فناوی اس ام دی در لامپ و چراغ LED
-
گستره نور:
یکی از نکات مثبت در مورد لامپهای ال ای دی اس ام دی، این است که دارای زاویه پخش 120 درجه میباشند و این میزان زاویه پخش سبب میشود تا نور آنها مساحت بیشتری از فضای مورد نظر را تحت پوشش قرار دهد.
-
عمر طولانی
از آنجایی که فرآیند تولید چراغ اس ام دی به طور کامل توسط ماشینآلات پیشرفته انجام میشود و نیروی انسانی در مونتاژ این بوردها دخالتی ندارد امکان بروز خطای انسانی نیز در پروژه ساخت این بوردها حذف میشود و همین امر سبب طولانیتر شدن عمر مفید این محصولات میگردد.
-
سرعت بخشی به روند تولید
به دلیل بهکارگیری ماشینآلات صنعتی در پروسة مونتاژ و تولید بردهای اس ام دی روند تولید سرعت بیشتری به خود میگیرد و در واحد زمان تعداد بیشتری از قطعات الکترونیکی به PCB بردها متصل میشود.
-
صرفهجویی در مصرف انرژی
لامپهایی که با استفاده از این فناوری به تولید میرسند دارای بهره نوری بالایی هستند به این معنا که در ازای شار نوری برابر با لامپهای بدون این فناوری، مصرف انرژی پایینتری را به خود اختصاص میدهند.
-
کاهش حرارت ناشی از ایجاد نور
عوامل مختلفی سبب میشود که حرارت ایجاد شده در لامپهای اس ام دی کنترل شود. به عنوان مثال یکی از این عوامل استفاده از آلومینیوم در ساختار PCB برد است که گرمای زیادی را به خود جذب میکند و مانع از داغ شدن ال ای دیها و از کار افتادن آنها میگردد.
برسی و مقایسه قیمت انواع لامپ ال ای دی SMD
قیمت یک لامپ ال ای دی اس ام دی با توجه به توان مصرفی و همچنین شار نوری آن تغییر میکند، هرچه شار نوری و توان مصرفی محصول بالاتر باشد قیمت نیز به تبعیت از آن بالاتر خواهد البته به غیر از این موارد با در نظر گرفتن کیفیت متریالهای استفاده شده در تولید چراغ قیمت متغیر خواهد بود و تمیتوان هزینه دقیقی برای آن تایین کرد. به دیگر سخن هرچه کیفیت چیپهای استفاده شده در لامپ اس ام دی از کیفیت بالاتری برخوردار باشد، طبیعتا قیمت آن نیز افزایش خواد داشت.
اگر بخواهیم قیمت لامپهای اس ام دی را با لامپ های غیر اس ام دی مقایسه کنیم در میابیم، لامپهای رشته ای و فلورسنتی دارای قیمت خرید کمتری به نسبت لامپهای ال ای دی اس ام دی هستند و به عنوان مثال یک لامپ کم مصرف 50 وات قیمتی نصف یک لامپ ال ای دی اس ام دی 50 وات دارد؛ اما این نکته بسیار شایان توجه است که طی گذشت 2 سال از خرید لامپهای ال ای دی نه تنها هزینه خرید آنها با کاهش مصرف انرژی برای شما باز خواهد گشت بلکه با داشتن عمر طولانی برخلاف لامپهای رشته ای تا مدتها دغدغه خرید لامپ را از بین میبرد.
برسی تفاوت لامپ اس ام دی با لامپ cob و لامپ رشته ای و فلورسنت
تفاوت لامپ LED SMD با لامپ COB
یکی از علل پایین بودن قیمت لامپهای اس ام دی این است که برد به کار رفته در این لامپها کوچکتر هستند و همچنین به دلیل حذف نیروی انسانی و به کار بردن ماشینآلات به عنوان جایگزین، هزینه نیروی کار کاهش یافته و در نهایت از قیمت تمام شده این محصول میکاهد.
از دیگر علل تفاوت قیمت میتوان به این نکته اشاره کرد که گرمای تولید شده توسط بردهای اس ام دی کمتر میباشد پس به هیت سینک کوچکتری نیاز دارد اما لامپهایی که با بردهای COB تولید میشوند به علت گرمای فراوانی که در آنها ایجاد میشود نیازمند هیت سینک بزرگتری هستند تا گرما را کنترل کنند و این متریال اضافه استفاده شده به قیمت تمام شده این محصول اضافه میکند.
تفاوت لامپ LED SMD با لامپهای رشته ای و فلورسنت
لامپهای رشتهای به عنوان اولین نسل محصولات الکترونیکی روشنایی به بازار آمدند و دیری نپایید که با رقیبی به نام لامپ فلورسنتی مواجه شدند که در مقایسه با آنها دارای مصرف انرژی کمتر و گرمای کمتر بود اما به این علت که کیفیت نور لامپ رشتهای بیشتر از لامپ فلورسنتی بود همچنان برای برخی از مصرف کنندگان دارای مقبولیت و محبوبیت بود. اما تمام این رقابتها با آمدن لامپ ال ای دی اس ام دی به پایان رسید و این تکنولوژی بازار را قبضه کرد.
مقاله خطرات لامپ فلورسنت را حتما بخوانید.
مقایسه نور LED SMD با لامپ رشته ای و فلورسنت
یکی از نقاط قوت لامپهای تولید شده با فناوری اس ام دی این است که به محض ورود ولتاژ به این لامپها به حداکثر میزان روشنایی خود میرسند. این در حالی است که در لامپهای متال هالید چیزی حدود 5 دقیقه زمان لازم است که نور به حداکثر میزان خود برسد. همچنین نور لامپهای اس ام دی دارای THD پایینتری به نسبت لامپهای رشتهای و فلورسنت میباشد، این پارامتر نشاندهنده این است که موج نوری ساطع شده از چشمه نور تا چه میزان شبیه به موج سینوسی است و فاقد نویز و نوسان میباشد. پس هر چه مقدار آن به صفر نزدیکتر باشد، نور چشمه از کیفیت بالاتری برخوردار میباشد.
گذشته از اینکه کیفیت نور لامپهای فلورسنت وابسته به تعداد کلیدزنی و خاموش و روشن شدن، کاهش مییابد و در پی آن عمر مفید آن نیز کمتر میشود، لامپهای ال ای دی اس ام دی تحت تأثیر تعداد کلیدزنی دچار اختلال نمیشوند و از کیفیت نور آنها با پایین آمدن شار نوری کاسته نمیشود.
مقایسه مصرف انرژی لامپ ال ای دی اس ام دی با لامپ رشته ای و فلورسنت
یکی از علل اینکه لامپهای ال ای دی مورد استقبال قرار گرفت این بود که مصرف انرژی آنها در مقایسه با شار نوری خارج شده بالاتر بود و استفاده از این لامپها هزینه مصرف انرژی را تا 70 درصد در مقایسه با لامپهای فلورسنتی و تا 85 درصد در مقایسه با لامپهای رشتهای کاهش میداد. پس در بسیاری از مجموعهها به منظور کاهش هزینههای جاری لامپهای ال ای دی اس ام دی جایگزین لامپهای قدیمی شدند.
حتما بخوانید: تولید کننده چراغ 60*60
آیا لامپ SMD قابل تعمیر است؟
اگر مقصود شما از تعمیر برد اس ام دی این است که تنها تراشهای که آسیب دیده است را تعویض کنید، باید بدانید که با آسیب دیدن یکی از چیپها، تمامی آنها از کار میافتند و نوری از خود ساطع نمیکنند. اما لازم به ذکر است که میتوانید با هزینة بسیار اندک، برد الکترونیکی جدیدی را جایگزین برد آسیب دیده کنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی شد هر آنچه که در مورد استفاده تکنولوژی در چراغ های اس ام دی و لامپ های اس ام دی باشد را به شما معرفی کنیم. همچنین انواع لامپ و چراغ اس ام دی را نیز به شما معرفی کردیم. امیدواریم که با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی به دست آورده باشید/
در انتها به شما پیشنهاد می کنیم مقاله انواع پنل ال ای دی را نیز بخوانید.