- هالوژن سقفی
- پنل ال ای دی
نورپردازی سالن کنسرت دقیقا به اندازهی صدای سازهای موسیقی و صدای خواننده اهمیت دارد. هرچه قدر شما بهترین بلندگوها را در سیستم صوتی سالن کنسرت خود به کار برده باشید ولی نورپردازی اصولی نباشد، آن حس و حال لازم را در شنوندگان به وجود نمیآورد. درواقع همان چراغ های نورپردازی روی سن، حس هیجان، انرژی و احساسات را به اجرا اضافه میکنند. اما این نکته را باید درنظر داشته باشید که نصب سیستم نورپردازی برای سالن کنسرت، اصلا کار سادهای نیست. بگذارید اینطور بگوییم که نورپردازی بدون شک هنری است که به سالها تجربه نیاز دارد.
بنابر این اگر قصد نورپردازی سالن کنسرت یا همایشی را دارید این مقاله را از دست دهید.
با ما همراه باشید ت با بهترین محصولات قابل استفاده در نورردازی کنسر و همچنین تکنیک های مربوط به آن آشنا شوید.
زوایای مختلف نورپردازی در سالن کنسرت
برای خرید بهترین لوازم نورپردازی کنسرت، به چندین نوع چراغ و وسیلهی دیگر نیاز خواهید داشت. برخی از چراغها پوشش پراکندهای دارند و بخش زیادی را روشن میکنند. اما تعدادی دیگر به صورت متمرکز و بر روی یک نقطه ایجاد میشوند. همچنین انواعی از مدلها دارای کرکرهای برای تنظیم پرتاب نورِ خود هستند. گاهی اوقات باید چراغها را متناسب با نیاز صحنهی مورد نظر جایگذاری کنید و تغییر دهید.
ولی به طور کلی در نصب چراغ های سالن کنسرت بیشتر از تکنیکهای نور پس زمینه استفاده میکنند. بنابراین اکثر وسایل باید همان روی صحنه قابل دسترسی باشند. به طور معمول، شما باید نور را در 4 منطقه مختلف هدایت کنید:
نور پشت صحنه
نور جلو صحنه
پایین صحنه
نور بالا صحنه
نور پشت صحنه:
نور پشت صحنه میتواند در زاویههای گوناگونی صورت بگیرد، مثلا از پشت بهطور مستقیم به روبهرو بتابد یا اینکه از بالا و پهلوها فضا را روشن کند. البته باید توجه داشته باشید که اگر فقط یک نور صحنه را از پشت روشن کند، اثری برعکس خواهد داشت و سوژه را تاریکتر و تیرهتر نشان میدهد. همچنین نورپردازی سن به این شکل، باعث میشود که سوژه از پس زمینه جدا شود و آن بخشِ مرزی برای بیننده مشخص گردد.
نور جلوی صحنه:
نور جلوی صحنه نوری است که از روبهرو به خواننده، مجری یا نوازنده تابیده میشود. این نور میتواند به صورت نقطهای یا گسترده باشد که در ادامه دربارهی تجهیزات آن صحبت خواهیم کرد.
نور جلوی صحنه:
نور جلویی که گفته شد میتواند از زاویه پایین به سوژه تابیده شود. به طور کلی نورپردازی از پایین صحنه، باعث تغییر چهره میشود و گاهی برای ایجاد فضای عجیب یا حس وحشت، میتوانید آن را به کار ببرید.
نور بالای صحنه:
حال همان نور جلو صحنه میتواند از بالا به خواننده یا فرد دیگر بتابد. در این تکنیک صورت فرد به طور واضح دیده میشود. بنابراین هرگاه در نورپردازی سالن کنسرت بخواهید صورت خواننده که با میکروفون بیسیم در حال حرکت است را نمایان کنید، باید از این بخش نور را بتابانید.
البته نورپردازی در سالن کنسرت میتواند علاوه بر زوایای بالا، از جهات دیگری هم تابیده شود. ما در این قسمت فقط 4 جهت اصلی را معرفی کردیم. از طرفی شدت نور هم در خلق جلوههای مختلف تاثیرگذار است. اصولا دو مدل نورپردازی با شدت سخت و نرم وجود دارند: نورپردازی سخت به نورهایی میگویند که سایهها را بسیار تند و مشخص نشان میدهند و کنارهها و بافتها تیز به نظر میرسند. مثل آفتابی که در طبیعت و در هنگام ظهر میتابد.
اما نورپردازی نرم بسیار ملایمتر است مثل نور هوای نیمه ابری. بنابراین در سالن کنسرت هم با توجه به نیاز میتوانیم نورپردازی را با شدت مختلفی انجام دهیم. تمامی زوایای نورپردازی به همراه حرفهایترین وسایل صوتی مانند بهترین میکسر، آمپلی فایر پرقدرت و انواع بلندگوی سقفی، بهترین حس و کیفیت را برای حاضرین فراهم میکنند.
تجهیزات نورپردازی سالن همایش و کنسرت شباهت زیادی به هم دارند. در اینجا خلاصهای از محبوبترین ابزارهای روشنایی که برای نورپردازی بر روی سن استفاده میشوند را معرفی میکنیم:
محصولات روشنایی قابل استفاده در کنسرت
چراغ های led
این چراغها با فشار دادن یک دکمه میتوانند دهها ترکیب رنگ را ایجاد کنند. اگر به دنبال چراغ نورپردازی ارزان قیمت و مقرون به صرفه هستید، این مدل با قیمتی مناسب کیفیت خوبی را هم فراهم میکند. از طرفی لامپ ال ای دی کم مصرف است و گرمای زیادی هم تولید نمیکند.
چراغ های ers
یکی دیگر از مهمترین تجهیزات نورپردازی سالن کنسرت، چراغهای ای.آر.اس هستند. با استفاده از آنها میتوانید به شکل تیز و باریک، نور را روی یک نقطه متمرکز کنید. بنابراین اگر بخواهید بر روی خواننده یا نوازنده تاکید داشتید باشید، باید از این لامپ استفاده کنید. البته این چراغها برای پرتاب بهتر نور، به کرکره نیز مجهز شدهاند.
چراغ های pra
یکی از رایج ترین لوازم روشنایی حرفه ای سالن کنسرت، همین چراغها هستند. شاید انواع اینها را در چراغ جلوی خودرو با یک پوشش فلزی دیده باشید. بعد از مدتی کار کردن خیلی داغ میشوند و هنگام دست زدن به آنها مراقب باشید. این نوع لامپ قابلیت فوکوس ندارد و نور را به صورت خیلی گسترده پخش میکند.
چراغ های Fresnel
این لامپها نسبت به نوع قبلی تقریبا نور نرمتری دارند و معمولا در نزدیکی صحنه قرار میگیرند. البته این چراغها جهت روشنایی سالن کنسرت، در ابعاد گسترده به کار میآیند و قابلیت تمرکز بر روی یک نقطه را ندارند.
Spotlight
در سالن کنسرت، یک نور افکن بسیار بزرگ و رو به صحنه قرار دارد، که دقیقا خواننده را دنبال میکند و او به هر طرفی که رفت، مطمئن میشود که به انداه کافی روشنایی در اطرافش باشد. البته این کار به شکل دستی صورت میگیرد.
چراغ های متحرک:
اینها از حرفه ای ترین لامپ های سالن کنسرت هستند و ویژگیهایی مثل تغییر رنگ، کنترل تمرکز و کرکرههای موتوری را ارائه میدهند.
مووینگ هد:
یکی از مهم ترین لوازم در نورپردازی سالن کنسرت، این وسیله است که بیشتر وظیفهی نورپردازی را انجام میدهد و به سه مدل کلی تقسیم میشود. اولین مدل، وال واش (moving wall wash) نام دارد که نور را به صورت پخش شده بر زمینه یا دیوارهای فضاهای دیگر پخش میکند. مووینگ اسپات (moving spot) نیز نورها و رنگهای مختلفی را به صورت نقطهای بر روی استیج میاندازد و جالب است که این مووینگ میتواند با ریتم آهنگهای مختلف تنظیم شود. مورد آخر هم مووینگ بیم (moving beam) نام دارد در مقایسه با مووینگ اسپات، نور را حرفهایتر و تیزتر میتابد.