- هالوژن سقفی
- پنل ال ای دی
نورپردازی سالن تئاتر را شاید بتوان پیچیدهترین بخش طراحی آن دانست. زیرا اجراهای تئاتر تا حد زیادی به نورپردازی متکی هستند و این نور است که به نمایش اجازه میدهد تا داستان خود را برای حاضرین روایت کند. با توجه به نوع فضا و مساحت، تجهیزات نورپردزای سالن تئاتر میتوانند در انواع و مدلهای گوناگونی تهیه شوند. البته استفاده از این لوازم خیلی آسان نیست و به عنوان یک متخصص، هرچه اطلاعات بیشتری در مورد جنبه خلاقانه نور داشته باشید، میتوانید مخاطبان خود را بیشتر درگیر کرده و آنها را تحت تاثیر قرار دهید و تجربیات به یاد ماندنی برایشان رقم بزنید. بنابراین پیشنهاد میکنیم در ادامه مطلب همراه ما باشید تا به شما بگوییم هنگام نورپردازی برای سالن تئاتر به چه نکاتی توجه کنید و چه تجهیزاتی را بخرید.
تاثیر نورپردازی در سالن و صحنه تئاتر
نورپردازی سالن تئاتر باعث میشود که ما بازیگران را واضح ببینیم
در یک سالن همه لوازم روی صحنه، صورت و بدن انسان، پس زمینه، وسایل جانبی مانند میز و صندلی و …، همگی باید دیده شوند. درواقع بنا به نیاز، فرد کنترل کننده روشنایی سالن تئاتر، تصمیم میگیرد که الان چه وسیلهای و به چه شکلی دیده شود. ما همه این اشکال را میبینیم و هر کدام از آنها ممکن است به نوعی متفاوت دیده شوند، این قدرت نورپردازی است.
همچنین تکنیکهای اساسی نورپردازی میتوانند چهره یا سایر ویژگیها را به شکل خیلی دقیقی برای ما آشکار سازند، احساسات را نمایان کنند و حتی به افراد و هر چیز دیگری روی صحنه بُعد بدهند. نحوه استفاده از تجهیزات نورپردازی سالن آمفی تئاتر، باعث میشود که نوع نمایش شما مشخص شود، همچنین آن را متمایز و به یاد ماندنی میکند.
چراغها باعث ایجاد رنگ و حرکت میشوند
چراغها نقشی اساسی در طراحی نورپردازی سالن تئاتر ایجاد میکنند، آنها توجه را به خود جلب میکنند و باعث میشوند مخاطب شما به شخص یا بخش خاصی توجه کند. درواقع این مدل نورپردازی مثل یک کانون توجه روی صحنه چشمک میزند و همه چشمها به آن سمت میروند. هرچه قدر که بلندگوهای سقفی به کار رفته قوی باشند و صدا را واضح به گوش حاضرین برسانند، اما اگر نور رعایت نشود، زحمات شما به باد میروند. این نور است که نمایش را میسازد.
هنگامی که فرد بازیگر یا نوازنده وارد صحنه میشود و در زیر نور قرار میگیرد دیگر هیچ کس نمیتواند از او چشم بردارد. وقتی او به سمت چپ یا راست میرود، نور با وی حرکت میکند و همه چشمها حرکت را دنبال میکنند. چراغها نیز میتوانند حرکت خاص خود را ایجاد کنند و بدون آنها اصلا حرکت معنایی پیدا نمیکند. سالن تئاتر چه بزرگ باشد چه کوچک، شما باید هنگام ورود و خروج میهمانان جلوهای خاص ایجاد کنید.
رنگ و شدت نور، نمایانگر داستان شما هستند
نوع رنگ میتواند موضوع رویداد شما را نشان دهد و مستقیما و خیلی سریع بر روی خلق و خوی افراد تاثیر میگذارد. زیرا رنگهای مختلف احساسات متفاوتی را برمیانگیزند. رنگهای گرم و ملایم و میزان نور کم، فضای نمایش را عاشقانه میکنند، در حالی که رنگهای تیره و اشباع و نور تخت، میتوانند حس ترس را به وجود آورند. به خصوص اگر موسیقیهای شبح وار را اضافه کنید، حسی واقعی محیط را در برمیگیرد.
هنگام استفاده از رنگها در نورپردازی سالن های آمفی تئاتر، باید دانش خوبی نسبت به دمای رنگ یا تن، داشته باشید. به طور کلی میتوان تن رنگی را به سه بخش گرم، سرد و خنثی تقسیم کرد که هر کدام معنایی متفاوت دارند و احساسی خاص را القا میکنند. معمولا در صحنههای پرانرژی و پرحرکت، از رنگهای گرم و در فضاهایی که خیلی صمیمی نیستند و به رسمی بودن متمایل هستند، از رنگهای سرد یا خنثی استفاده میکنند.
شدت نور نقشی مهم در نورپردازی برای سالن تئاتر دارد، زیرا نور کم چشم را خسته میکند و در حالی که نور زیاد هم فضایی خیره کننده را به وجود میآورد و هر دو مشکلساز هستند. پس باید هنگام نصب تجهیزات روشنایی به این مسئله دقت کنید و آن را خیلی تخصصی انجام دهید. شدت نور میتواند توجه مخاطب را به خود جلب کرده و او را نسبت به تغییر روند نمایش آگاه کند. مثلا وقتی شدت نور چراغها کم میشوند، همه ما میفهمیم که نمایش در آستانه شروع است و حس انتظار را در تماشاگران ایجاد میکند.
البته شدت نور با توجه به کاربری و برنامه در حال اجرا متفاوت است. مثلا هنگام برگزاری سخنرانی و آموزش در این سالنها، بهتر است که نور عمومی کمی بیشتر باشد تا افراد بتوانند مطالب را یادداشت کنند. اما هنگام اجرای موسیقی و نمایش، باید نور عمومی برای تماشاچیان خیلی کم باشد تا همه نظرها، رو به صحنه جلب شوند. پس به طور کلی توجه به رنگ و شدت نور در روشنایی سالن تئاتر، مانع از خسته شدن حاضرین میشود و تا حد زیادی نمایش را با کیفیت و بازدهی بالا نشان میدهد
تجهیزات نورپردازی برای سالن تئاتر
نورافکن
نورافکنها را میتوان چراغهایی دانست که به قسمتهای خاصی جلوه میدهند. شما میتوانید شدت نور آنها را تغییر دهید و برای جلب توجه بر روی صحنه از آنها استفاده کنید. این چراغ را در نورپردازی سالن آمفی تئاتر به شکل درستی به کار ببرید تا به اشتباه مخاطب محو یک صحنه نشود. یعنی همه چیز باید کنترل شده باشد. از مزایای نور افکنها میتوان به مقرون به صرفه بودن، قابل تنظیم در زوایای مختلف، جابهجایی آسان و ایجاد فضایی آرامش بخش اشاره کرد.
هالوژن
پیشنهاد میکنیم هنگام نصب چراغ برای سالن تئاتر، حتما هالوژنها را درون سقف قرار دهید تا بخشهای عمومی سالن و راهرو را به خوبی روشن کنند تا رفت و آمد و دید تماشاگران با مشکل روبهرو نشود. البته هالوژنها برای تاکید بر فضایی خاص هم به کار میروند و نوری زیبا را به وجود میآورند. البته شدت نور و روشنایی کم را میتوان از معایب این چراغ دانست.
چراغهای سقفی
همانطور که از اسم این چراغها پیداست بر روی سقف نصب میشوند، ولی حالتی آویزان و معلق دارند. چراغهای سقفی در نورپردازی سالن کنسرت و تئاتر بسیار کاربردی هستند و نور را در زوایای مختلفی پخش میکنند. همچنین کمک میکنند که فضای داخلی سالن بزرگتر به نظر بیاید. پس در برخی از سالنهای کوچکتر میتوانید آنها را به کار ببرید تا محیط گستردهتر دیده شود. چراغهای سقفی نور را با تن رنگی گرمتر نشان میدهند و در تمامی سالنها استفاده میشوند. اما معمولا نصب آنها مهارت بیشتری میخواهد و ممکن است هزینه شما بالاتر برود، البته یک بار هزینه کردن برای آنها ارزشش را دارد و در روشنایی سالن تئاتر تاثیر بسزایی دارد.
لامپ های LED
این روزها در بیشتر تجهیزات نورپردازی سالن تئاتر از لامپ های ال ای دی استفاده میشود. زیرا این لامپها کم مصرف هستند و هزینهی برق را تا حد زیادی کاهش میدهند. علاوه بر این، خرید لامپ ال ای دی مقرون بهصرفه است و معمولا طول عمر بالایی دارند. از بابت داغ شدن بیش از اندازه آنها و خطرات احتمالی نیز خیالتان راحت باشد، زیرا این لامپها به حد طبیعی داغ میشوند.