دانستنی ها

تاریخچه لامپ ال ای دی

تاریخچه لامپ ال ای دی

 

ال ای دی تاریخچه‌اش به سال‌های گذشته برمی‌گردد. این تکنولوژی روند رو به رشدی داشته و مدل‌های مختلف دارد که این تنوع و مزایا باعث شده این لامپ‌های LED مورد انتخاب مصرف‌کننده‌ها قرار گیرد.

 

در این مقاله به بررسی تاریخچه‌ی این لامپ‌ها می‌پردازیم

 

شناخت LED

باید بدانید که LED از دیودهای نورافشان Lighting Enitting Diode درست شده است. این دیود قطعه‌ای الکتریکی است که با برقراری برق از خود نور تولید می‌کنند. این لامپ‌ها مصرف انرژی‌شان بسیار بسیار کم است در مقام مقایسه با لامپ‌های دیگر و دیگر مزیت‌اش این‌که عمری طولانی دارند و به مدل‌های مختلف نیز تولید شده‌اند و همین مزیت‌ها باعث شده تا لامپ‌های گازی و فلورسنت و رشته‌ای توان رقابت با این لامپ را ندارند و این لامپ‌ها یک‌تاز شده‌اند.

 

LED و تاریخچه‌اش

این لامپ را جوزف راند کارمند شخصی به نام گولیلمو مارکونی در سال 1907 کشف کرد. او هنگامی که ولتاژی برابر با 10 ولت بر بلور کاربید سیلیسیوم داد، که باعث شد نور زردی از آن ساطع شود و همین‌جا آغاز این لامپ شد.

اما هنری از روی این موضوع سرسری گذشت و اهمیت به آن نداد.  او این کشف خود را با مجله‌ای به نام «برق جهانی» در سال 1907 درمیان گذاشت و آن مجله نیز آن را چاپ کرد. این مجله و آقای جوزف راند حرکت‌های اولیه کشف تکنولوژی LED را شروع کردند.

حتما بخوانید: تولید کننده پنل ال ای دی 60*60

 

اولین و ساده‌ترین دیود

ولادیمیروویچ لوزوف که در سال 1927 در روسیه می‌زیسته مقاله‌ای به رشته‌ی تحریر درآورده که نامش آشکارساز کاربید سیلیسیوم درخشان و اثر تشخیص و نوسانات با بلورها است.

او وقتی با گیرنده‌های رادیویی کار می‌کند متوجه یک نور زرد شد که بعد از عبور جریان مستقیم از راه اتصال کاربید سیلیسیوم  به وجود آمد.

او در واقع موفق به ساخت یک دیود شده بود. البته قبل از او جوزف راند این کشف را در ژورنال روسی به چاپ رسانده بود.

لامپ ال ای دی ساده

LEDهای مادون قرمز

این یافته‌ها در طول چند دهه دستخوش تغییرات متعددی شد دانشمندان دیگری هم به این موضوع پرداختند، آقایان باب بیارد و گری پیتمن از شرکت تگزاس اینِسترومنز با آزمایشات و تمرکز بر روی این کار متوجه شدند که هر دفعه که دیود گالیم آرسنید را به جریان الکتریکی وصل می‌کنند، نوری مثل مادون‌قرمز از خود به وجود می‌آورند. که این همان LEDهای مادون قرمز است که اختراع شد و ثبت اختراع شد.

 

LEDهای سبز، قرمز، زرد، نانجی

توماس پیرسال در سال 1976 به تکنولوژی دیودهای تابش‌دهنده‌ی نور برای ارتباطات و فیبر نوری دست یافت. او بعد از این یافته به کار خود ادامه داد تا در سال 1980 موفق به تولید اولین نسل از LEDهای شد که خیلی پرنورتر از بقیه‌ی ال‌ای‌دی‌های سبز، قرمز و زرد بود دست یافت.

 

بازده بالای از جهت نور در LED

آقای جورج کرافورد که در شرکت منسانتو کار می‌کرد در سال 1972، دو تراشه‌ی گالیم فسفید قرمز و سبز  را ساخت که نور زرد ساطع می‌کرد. و بسط و گسترش این لامپ‌ها این شرکت توانست اولین شرکتی باشد که لامپ‌های LED در تعداد بسیار زیاد و لامپ‌های بزرگ را برای تولید انبوه به خط تولید ببرد.

 

این آقا LED‌ای ساخت که نورش ده برابر LED هولونیاک نور داشت.

 

نور مرئی با LED

نیک هولونیاک جونیور در سال 1962 اولین دیود نشردهنده‌ی نور را اختراع و ثبت کرد. دیود این آقا می‌تواند نوری با فرکانس مرئی تولید کند. و این اولین لامپ‌های LEDای است که در دنیا به وجود آمدند.

 

او با ساخت این لامپ LED  و اختراع این دیودها به پدر لامپ LED در جهان مشهور شد.

 

این پیشرفت‌ها ادامه داشت تا سال 1960. آن‌ها بر اساس آزمایش‌هایی که با مواد نیمه‌رسانا، انجام می‌دادند یک سری از LED‌ها را اختراع کردند. بعد از دهه‌ی 60 بود که آرسیدید فسفیدها را بر روی یک بستر از گالیم آرسنید گذاشتند.

اما یک مشکل پیش آمده بود و آن این‌که استفاده از گالیم فسفید در ساختمان LEDها باعث شده بود تا بازدهی لامپ‌ها بیشتر و نورشان هم روشن‌تر و رو به رنگ نارنجی شود.

 

LEDهای سفید و آبی

مخترع LEDهای با رنگ آبی شخصی بود به نام ناکامورا که در سال 1979 به امر دست یافت. او در LEDهایش از گالیم نیترید استفاده کرد. LEDهایی که او تولید کرد نوری به رنگ آبی بسیار روشن داشت که دانشمندان با اضافه کردن تراشه نور آبی با فسفرهای فلورسنت، توانستند به نور سفید دست یابند.

 

این اختراع در 1979 به خط تولید رفت. اما یک مشکل بزرگ داشت و آن هم پر هزینه بودن تولید این لامپ‌ها بود. در این‌جا محققان به تحقیق در این موضوع ادامه دادند تا این‌که در سال 1993 موفق به تولید با هزینه‌ی کم شدند. این محققان که بر روی این تکنولوژی کار کرده بودند در سال 2014 جایزه‌ی نوبل فیزیک را دریافت کردند.

 

ورود LEDهای قابل حمل به بازار

در مسیر پیشرفت این LEDها محققان موفق شدند در سال 2001 نوعی از LEDها را اختراع کنند که قابل حمل بود و این مزیت‌ خیلی بزرگی بود که به تکنولوژی این لامپ‌ها اضافه شد. و همین باعث شد که در سال 2003 اولین ماژول‌های LED که با تکنولوژی COB کار می‌کرد به بازار بیاید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.