لامپهای ال ای دی بنا بر دلایل مختلفی آسیب میبینند و گاها افراد علاقمند هستند که خودشان تعمیر آنها را انجام دهند. با توجه به این نکته، ما تصمیم به تالیف مقالهای با این عنوان گرفتیم تا نیازهای شما را در این خصوص بر آورده سازیم.
در این مطلب با اطلاعاتی در حوزه عیب یابی و تعمیر قطعات انواع لامپهای ال ای دی با استفاده از ابزارهای مختلف آشنا خواهید شد.
بررسی علت خرابی انواع لامپ ال ای دی
علل مختلفی ممکن است موجب سوختن یا چشمک زدن لامپهای ال ای دی شود. که در این قسمت از مقاله به بررسی مواردی که شایع تر میباشد خواهیم پرداخت:
-
قرارگیری لامپ در دمای نامناسب:
زمانی که از یک لامپ در محیطی غیر استاندارد استفاده شود، به این معنا که دمای محیط بسیار بالا یا بسیار پایین باشد؛ به مرور لامپ دچار آسیبهای جدی شده و از کار میافتد.
-
تحت فشار قرار گرفتن لامپ:
اگر لامپ تحت فشار بالا قرار بگیرد نیز ممکن است برد آن دچار آسیب شده و گاها از کار بیافتد. و یا در مواردی با شکستن حباب و یا بدنه آسیب به محصول وارد شود.
-
آب خوردگی لامپ:
حتی لامپهایی که دارای IP میباشند نیز ممکن است طی گذر رمان با آب خوردگی و قرار گرفتن در مناطقی با رطوبت زیاد، دچار آسیب شوند و برد الکترونیکی آنها از کار بیوفتند. این برای تمامی محصولات ال ای دی صحت دارد که بهتر است، از چراغ یا لامپ در برابر رطوبت شدید و باران محافظت شود.
حتما بخوانید: تولید کننده چراغ 60*60
عیب یابی لامپ ال ای دی
به طور کلی لامپ ال ای دی در هنگام عیب یابی عموما دارای دو سری مشکلات هستند که با بروز هرکدام مشکلاتی در سیستم لامپ ایجاد میشود:
-
سوختن یا قطع شدن اتصالات قطعات ال ای دی:
زمانی که مسئله سوختن یا قطع اتصالات مطرح باشد، لامپ دچار مشکلاتی از قبیل چشمک زدن بدون ترتیب و روشن نشدن لامپ شده است.
-
مشکل در منبع تغذیه با درایور لامپ
اگر قطعه درایور و اتصالات آن آسیب دیده باشد، ممکن است با اتصال و روشن کردن لامپ کل برق ساختمان قطع شود و یا با تکان دادن آن نور لامپ قطع و وصل شود، در موارد دیگر حتی اگر لامپ به طور مرتب چشمک میزد نیز علت آن اشکال در درایور است.
در ادامه این مقاله به بررسی و تعمیر هر کدام از این مشکلات پرداخته میشود. با ما همراه باشید.
باز کردن انواع لامپ ال ای دی
مشکل لامپ هر چیزی که باشد، ابتدا باید حباب آن را جدا کرده تا به قطعات داخلی آن دسترسی داشته باشیم.
عموما در بیشتر لامپها حباب به صورت پیچی تعبیه شده است و با پیچاندن آن باز میشود، اما اگر به صورت پیچی نبود، با احتیاط کامل، به وسیله اعمال فشار کافی آن را باز کنیم.
البته نکته بسیار مهم برای باز کردن لامپهای ال ای دی این است که، باید به COB یا SMD بودن لامپ نیز توجه داشت. به دلیل این که اگر لامپ با استفاده از فشار و پیچاندن باز نشد؛ لامپهای COB با استفاده از هویه باز میشوند و اگر SMD بود هم با استفاده از سشوار صنعتی و هم با به کار گرفتن هویه قابل باز شدن میباشد.
تعمیر انواع لامپ ال ای دی
منظور از انواع لامپ ال ای دی،دسته بندی آنها بر اساس برد الکترونیکی آنها است که از نوع SMD یا COB یا پاور باشد. در بیشتر مراحل تعمیر از جمله تست پیکسل، همه انواع شبیه به هم هستند و تفاوتی باهم ندارند؛ اما تنها بخشی که باهم متمایز هستند، هنگام تعویض قطعات برد است.
تعمیر اجزای لامپ ال ای دی
همانطور که پیش تر ذکر شد، لامپهای ال ای دی یا در بخش منبع تغذیه دچار مشکل میشوند،یا این که سوخته باشند.
حال به بررسی و آموزش تعمیر قطعات آسیب دیده آن، خواهیم پرداخت:
اما قبل از آن این ویدیو کامل آموزش تعمیر لامپ ال ای دی را ببینید.
تعمیر درایور:
درایور به خودی خود از قطعات گوناگونی تشکیل شده است که به تنظیم و کنترل کیفیت نور لامپ میپردازند.
در این بخش به ترتیب به بررسی قسمتهای مختلف آن میپردازیم تا اگر اشکالی در هر کدام از آنها موجود بود، از آن با خبر شوید:
-
فیوز:
فیوزها قسمتی مستطیل شکل کوچکی هستند که بر روی برد درایور قرار گرفتهاند و با استفاده از مولتیمترها و چک کردن اتصال آنها میتوان به سلامتشان پی برد. اگر اتصال برقرار شد، فیوز سالم است و اگر نشد، اشکالی در آن وجود دارد.
اگر اشکال از این قسمت باشد تنها راه موجود تعویض فیوز است و قابل تعمیر نمیباشد.
-
پل دیود:
برای تست پل دیود باید سیم قرمز مولتی متر را بر روی قسمت منفی پل دیود قرار دهیم، حال سیم مشکی را به صورت جداگانه به قسمتهای A و C متصل میکنیم. اگر مولتی متر علامت مدار باز یا بی نهایت را نشان داد دیود سالم است و اگر نه مشکل از این قسمت میباشد.
پل دیود نیز همانند فیوز قابل تعمیر نیست و پس از خراب شدن، تنها میتوان با تعویض مشکل درایور را حل کرد.
-
ماسفت:
تست این قطعه با مولتی متر دیجیتال انجام میشود و باید بر روی همان حالتی باشد که هنگام تست دیود استفاده میشود. لازم است توجه داشته باشید که هنگام تست ماسفت، این قطعه نباید با دست تماس داشته باشد.
زمانی که سیم مشکی به گیت متصل شد نباید مولتی متر بوق بزند و زمانی که سیم قرمز به سورس متصل شد نیز، باید نماد مدار باز در مولتی متر دیده شود. حال جای سیم مشکی و قرمز یا باهم عوض میکنیم و باید دوباره همین نتایج را ببینیم.
سپس سیم قرمز به درین متصل میشود که در این حالت نیز نباید صدایی از مولتی متر خارج شود و پس از آن سیم مشکی را به سورس متصل میکنیم که باز هم باید نشان دهنده مدار باز باشد.
حال جای سیم قرمز و مشکی را باهم عوض میکنیم و باید مجددا همین نتایج حاصل شود.
اگر هر حالتی به جز موارد بالا حاصل شد به این معناست که ماسفت ایراد دارد.
-
خازن تغذیه IC:
برای تست این قطعه باید پس از تخلیه بار خازن دو سر سیمهای اهم متر را به دو ترمینال خازن متصل کنید. اگر خازن شروع به شارژ شدن کرد و عقربه اهم متر به سمت 0 حرکیت کرد به معنای سالم بودن خازن است و اگر غیر از این بود چاره ای به جز تعویض این قطعه وجود ندارد.
با استفاده از همین روش خازنهای خروجی را هم تست کنید و از سلامت آنها نیز اطمینان حاصل کنید. البته این کار را با استفاده از خازن سنج یا ESR نیز میتوان انجام داد.
-
دیودهای خروجی:
برای تست آنها میبایست، اگر بر روی برد قرار دارند، حتما جداشده و سپس تست شوند.
پس با تمام این تفاسیر دریافتیم برای تعمیر درایور اگر هر قطعهای ایراد داشت میبایست، آن قطعه تعویض شود و امکان تعمیرش وجود ندارد. زیرا تعمیر آن دارای صرفه زمانی و اقتصادی نیست.
تعمیر برد لامپ ال ای دی:
در بسیاری موارد خراب شدن برد لامپ ال ای دی به دنبال آسیب دیدن درایور و هیت سینک رخ میدهد. به این صورت که با دفع نکردن حرارت و آب شدن قلع و آزاد شدن قطعههای الکترونیکی بر روی برد، آسیب میبیند و به نوعی از کار میافتد.
تعمیر مدار لامپ:
مدارها عموما به مرور آسیب نمیبینند و تنها در هنگام چیدمان اولیه اگر در آنها ایرادی وجود داشته باشد از ابتدا به کل لامپ روشن نمیشود. تعمیر آن هم با تصحیح اشتباه رخ داده و یا در مواردی که اشکال پیدا نمیشود تعویض مدارد، انجام میشود.
تعمیر مقاومت:
زمانی که مقاومتها آسیب دیده باشند، نور لامپ مدام کم و زیاد شده و یا دائما کمتر از حد معمول یا بیشتر از حد معمول میماند و تشخیص آن آسان است. برای تعمیر نیز تنها میتوان با جایگزین کردن یک مقاومت جدید مشکل را برطرف ساخت.
تعمیر لامپ ال ای دی با ابزار مختلف
همین مواردی که پیشتر ذکر شد با استفاده از ابزار مختلفی تعمیر میشوند. در این بخش از مقاله شما را راهنمایی خواهیم کرد تا بدانید با هرکدام از این وسیلهها کدام یک از قطعات لامپ ال ای دی قابل تعمیر است؛ و روند تعمیر به چه صورت است.
تعمیر لامپ ال ای دی با اتو
اتو اصطلاحی است که به جای نام سشوار صنعتی به کار برده میشود. روند کار این دستگاه به این صورت است که، پس از روشن شدن آن، با مشخص کردن درجه حرارتش که از 1 تا 9 میباشد و هرچه این درجه به 9 نزدیک تر باشد حرارت بیشتر است، به نوعی قلع و قسمتهای چسبیده به سطح را آماده جداسازی میکند.
این دستگاه برای جداسازی قطعههایی از جمله ال ای دیها، پل دیودها و مقاومتها حتی ICها استفاده میشود.
تعمیر لامپ ال ای دی با مقاومت
مقاومت خود به تنهایی نمیتواند ابزار تعمیر باشد و به نوعی بیشتر برای تنظیم نور و مطلوب ساختن نور برای کاربر استفاده میشود. در بردهای الکترونیکی IC بیس و درایور دار هرچه مقاومت در مدار بیشتر باشد، محصول نور کمتری ساطع میکند.
تعمیر لامپ ال ای دی با هویه
هویه یکی از کاربردی ترین دستگاهها برای تعمیر لامپ ال ای دی است و همانطور که قبل تر هم اشاره شد حتی برای باز کردن لامپهای ال ای دی SMD و COB نیز میتوان از هویه استفاده کرد. به جز این موارد هر قسمتی که نیاز به ایجاد حرارت نقطهای و در فضای کوچک داشته باشیم، استفاده از هویه در صدر اولویتها قرار دارد.
از هویه برای جدا سازی مقاومتها و هر قطعه الکترونیکی دیگری میتوان استفاده کرد.
تعمیر لامپ ال ای دی با باتری
باتریها نیز بیشتر ابزار تست به شمار میآیند تا تعمیر و امکان تعمیر لامپ ال ای دی تنها با استفاد از باتری وجود ندارد. اما اگر شما راهی را میشناسید لطفا در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید تا به آن نیز بپردازیم.
در کارگاههای تعمیر لامپ ال ای دی در بیشتر مواقع برای تست روشن و خاموش کردن لامپ، در زمان نبود برق، از باتریها مختلفی از جمله باتری قلمی و یا کتابی و غیره استفاده میکنند.
تعمیر لامپ ال ای دی با اهم متر
اهم متر نیز وسیله تعمیر نیست و بیشتر برای تست سلامت قطعات به کار گرفته میشود؛ اما بسیاری افراد به اشتباه فکر میکنند این اهم متر دستگاهی برای تعمیر لامپ است.
بسیاری از تستهای مربوط به لامپ ال ای دی با استفاده از اهم متر انجام میشود و در قسمتهای قبلی نیز به آن پرداخته شده است. حال به اختصار نام چند مورد از قطعاتی که با استفاده از این دستگاه تست میشوند شامل: ICها، پل دیودها، مقاومتها و غیره میباشد.
تعمیر لامپ ال ای دی با هیتر
هیتر نیز عملکری همانند سشوار صنعتی یا همان اتو دارد. این دستگاه نیز دارای درجهای برای کنترل دماست. این دستگاه که با استفاده از باد کار میکند به علت دقت بالا و عدم ایجاد آسیب برای برد الکترونیکی و سایر قطعات، بیشتر برای جداسازی ICها به خصوص IC های گران قیمت استفاده میشود.
تعمیر لامپ ال ای دی با دیود
دیودها نیز وسیله تعمیر نیستند بلکه به نوعی قطعه ای هستند که باعث یک سو سازی جریان الکتریکی میشوند. دیود پس از پل دیود قرار میگیرد.
تا جایی که ممکن بئد به انواع و اقسام دستگاهها و قطعهها پرداختیم و نکات مربوط به هرکدام را مرور کردیم. درصورتی که به نظر شما آمده است که نکتهای جا مانده در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.
اگر علاقمند به دانستن مطالبی در خصوص درون لامپهای ال ای دی جدید هستید مقاله SMD چیست را مطالعه کنید
بسیار مقاله جال و کاربردی بود و به من کمک کرد که راه تعمیر کردن لامپ ال ای دی خودمو پیدا کنم. چندین جا مقاله خونده بودم اما هیچ کدوم نتونسته بودن اون طور که باید و شاید، منظور رو برسونن و خوب توضیح بدن ولی متن شما خیلی خوب راهنماییم کرد. البته من در مورد این ابزار نمیدونستم و تاحالا اسم سشوار صنعتی به گوشم نخورده بود اما تا جایی که از این متن متوجه شدم مثل این که با اسم اتو هم شناخته میشه، آیا این دوتا فرقی باهم دارند و یا این که جفتشون یکی هستش و اسمهای متفاوتی داره.
ممنون از نظر مفید شما کاربر گرامی. خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید واقع شده است و به شما کمک کرده.
در خصوص سوال شما هم میتوانیم بگوییم همانطور که در متن نیز ذکر شد اتو، اصطلاحی عامیانه از سشوار صنعتی است هردو آنها به یک دستگاه اشاره دارند.
این مقاله منو از بردن لامپم به مغازههای الکتریکی بی نیاز کرد و تونستم خودم مشکلش رو پیدا کنم با ابزارهایی که اینجا نام برده بودین تعمیرش کنم.
البته خیلی از این دستگاهها صنعتی هستن و نمیشه خریدشون و برای مصرف یک لامپ ازشون استفاده کرد. ولی باز هم به نسبت بقیه مقالهها در مورد تعمیر لامپ ال ای دی که اصلا هیچ صحبتی در مورد تعمیر و باز کردنش نکرده بودن مقاله شما خیلی کاربردی بود و حتی در مورد نحوه باز کردن لامپ هم توضیح داده بودین.
منم دقیقا حتی از مرحله بازکردن لامپ به مشکل خورده بودم. فقط اگر ممکنه یک توضیح کوتاهی در مورد فرق لامپهای smd با cob که تو متن گفته بودین بگید ممنونم.
کایربر عزیز بسیار خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده و در روند تعمیر کمک شما کرده.
در خصوص سوالتون هم میتونیم بگیم ک چیپستهای ال ای دی در اس ام دی ها با فاصله از هم و جدا جدا چیده شده اند و بر خلاف آنها در سی او بی ها تمامی ال ای دیها و دیودهای نور گسیل در یک نقطه جمع شدهاند به عبارت دیگر نور خروجی از زی او بی از یک نقطه و نور خروجی از اس ام دی، از چند نقطه میباشد.