دانستنی ها

نورپردازی و روشنایی فضای اداری

محصولاتی از آریاترانور که میتوانید برای نورپردازی فضای اداری از آن استفاده کنید
هالوژن سقفی
  • هالوژن سقفی
  • پنل ال ای دی

نورپردازی فضای اداری و محیط کاری امروزه اهمیت بسیار زیادی دارد. به طوری که نور مناسب، از اصول اساسی شیوه نامه‌های ارگونومی هر نوع فضای کار و فضای اداری است. البته در ادامه بیشتر به آن میپردازیم و به شما کمک میکنیم که با خواندن این مقاله تا انتها تمام نکات نورپردازی فضای اداری را رعایت کنید.

 

استفاده از نور استاندارد در فضای اداری

روشنایی مناسب هر محیط از جمله محیط‌های اداری که افراد ساعات طولانی در آن مشغول به کار هستند لازم است دارای فاکتورها و پارامتر‌هایی مثل شدت روشنایی مناسب، عدم ایجاد خیرگی، عدم ایجاد سایه و همچنین CRI مناسب باشند تا سلامت افراد حاضر در محیط به لحاظ روانی و بیولوژیکی تضمین شود.

اگر در هنگام نورپردازی فضای اداری به مواردی که ذکر شد توجه شود علاوه بر جلوه بصری محیط راندمان کاری مجموعه نیز بالاتر خواهد رفت.

ممکن است یک محیط با نورپردازی نامناسب این احساس را به شما القا کند که تمایل داشته باشید هرچه زود تر فضا را ترک کنید و یا احساس خواب آلودگی و خستگی بر شما چیره شود، این موارد همان تاثیر نور بر بعد احساسی و روانی- بیولوژیکی انسان است که با روشنایی مناسب می‌توان اثر آن را معکوس کرد.

پس حتما در نورپردازی فضای اداری به نکات زیر توجه کنید:

  1. اهمیت نور در فضای اداری

    طبق پژوهش‌های انجام شده در دانشگاه سیتی شهر لندن کشور انگلستان، نور از اثر گذار ترین عوامل بر راندمان کاری و بازدهی هر مجموعه است و با استفاده اصولی از ابزار روشنایی می‌توان رضایت ارباب رجوع و کارمندان را به خوبی به دست آورد و فضایی دلنشین ایجاد کرد.

    به عنوان مثال اگر محل کار شما مساحت زیادی ندارد می‌توان با استفاده از پنل 60 در 60 آریاترانور و نورپردازی اصولی فضای خود را چندین برابر بزرگ تر از چیزی که هست نشان دهید و یا اگر قصد تاکید بر نقاط خاصی را دارید و یا می‌توانید با استفاده از متد نور پردازی تاکیدی این امر را میسر سازید.

  2. رنگ نور در فضای کار بسیار مهم است

    رنگ نور نیز فاکتور مهمی است که نباید از آن غافل شد، به خصوص در نورپردازی فضای اداری که کارمندان مدت طولانی در آن قرار دارند و مشغول به کار هستند. رنگ نور با استفاده از دمای آن که واحدش کلوین نام دارد اندازه گیری می‌شود، شرایط روحی و روانی را تحت شعاع قرار می‌دهد، به عنوان مثال اگر نور استفاده شده دارای دمایی بالاتر از 4500 باشد باعث افزایش دقت و تمرکز بیشتر افراد می‌شود

  3. شدت نور در روشنایی اداری

    لوکس یکای شدت نور به نسبت سطح است و در مباحث نور پردازی از آن استفاده می‌شود. اگر قصد نور پردازی اتاق یا فضایی را دارید که افراد با استفاده از مانیتورها در آن مشغول به کار هستند شدت نور مناسب در آن مکان مقداری برابر 500 لوکس است، یا اگر فضا‌هایی مانند اتاق انتظار یا مشاوره که باید حالت روحی آرام و بدون استرس را به اشخاص انتقال دهد، 500 تا 1000 لوکس نور کافی است.

    به همین ترتیب اگر محیطی که قصد نورپردازی آن را دارید قرار است افراد مسن تر در آن مشغول به کار باشند شدت نور بالاتری نیاز از که میزانی بین 750 تا 1000 لوکس در نظر گرفته می‌شود تا بازهی مناسبی ارائه شود و افراد دیر تر دچار هستگی  فقدان تمرکز شوند.

    در هر محیط هرچه کار پیچیده تر باشد مقدار نوری که مورد نیاز است بیشتر می‌شود اما بیشتر شدن آن از حد استاندارد نیز عواقبی همچون سردرد و خیرگی را به دنبال خواهد داشت، پس اجرای نورپردازی فضای اداری حتما باید توسط افرادی انجام شود که دانش و تجربه کافی را با خود دارند.

    البته این نکته نیز شایان توجه است که در هنگام نور پردازی به نورپردازی سقف و محیط مانند بافت کف و دیوار و  و حتی مبلمان استفاده شده نیز اهمیت داده شود تا نور های بازتابی و جذب شده نیز تحت کنترل قرار داده شوند. در این جدول شدت نور مناسب در برخی مکان‌ها قرار داده شده است.

    نور پردازی فضای اداری

در نورپردازی فضای اداری از نور طبیعی استفاد کنیم یا نور مضنوعی

استفاده به موقع و به جا از نور طبیعی در نورپردازی فضای اداری باعث افزایش روحیه کارکنان میگردد و با تحقیقات انجام شده در این خصوص مشخص شد افرادی که در اتاق کار خود از نور طبیعی خورشید بهره می‌برند به میزان 46 دقیقه خواب بیشتری دارند و در کل کیفیت زندگی و فعالیت بدنی آن‌ها بالاتر از باقی افراد می‌باشند. این امر موجب شد در معماری ساختمان‌های اداری به قرار دادن پنجره‌های رو به نور توجه بیشتری شود. اما با این که نور طبیعی مزایای متعددی دارد اما مضراتی نیز با خود به همراه دارد که استفاده از آن را محدود می‌کند.

به عنوان اولین مورد از مضرات آن می‌توان به این موضوع اشاره کرد که جهت نور و میزان درخشندگی و شدت آن قابل کنترل نیست و به شدت باعث خیرگی و کاهش دید می‌شود اللخصوص زمانی که مشغول کار با کامپیوتر باشید و تابش خورشید به صفحه مانیتور برخورد کند.

اما دومین مورد این است که در طول روز مدت زمان کوتاهی می‌توان از آن استفاده کرد، با این حال همچنان  استفاده از نور طبیعی در محیط‌های اداری لازم است ولی باید تعادل میان میزان استفاده از چشمه‌نور طبیعی و مصنوعی برقرار باشد تا رابطه بین فرد و منبع نور به بهترین شکل برقرار شده و تاثیرات مثبتی بر روند کاری داشته باشد.

نور پردازی فضای اداری

 

بر طبق نظرات بسیاری از کارشناسان نورپردازی خبره بهتریم محل برای قرار دادن چراغ‌ها، نصب آن‌ها موازی با پنجره‌هاست که می‌توانند به صورت رو‌کار یا توکار و یا حتی آویز نصب شوند. یکی از بهترین گزینه‌ها در نورپردازی فضای اداری استفاده پنل 30 در 30 آریاترانور است که به هر دو صورت روکار و توکار قابل نصب و استفاده است.

 

توجه به ارگونومی نور

به طور کلی ارگونومی بر اساس تعریفی از NIDSH عبارت است از طراحی محیط کار و تقسیم وظایف متناسب با ظرفیت کاربران؛ البته ارگونومی شاخه‌های متعددی مانند طراحی مبلمان و … است که ارگونومی نور نیز یکی از این شاخه‌هاست.

در سال 2014 یک نظر سنجی بین افراد از 20 تا 50 سال انجام شد تا شدت و میزان CVS در آن‌ها بررسی شده و در نور پردازی ارگونومیک مورد استفاده قرار بگیرد؛ CVS علائمی مثل تاری دید، خشکی چشم و سردرد را در بر دارد و نتیجه این نظر سنجی حاکی از این بود که این افراد در طول یک سال چندین بار علائم مختلف CVS را تجربه می‌کنند.

می‌توان از نتیجه این نظر سنجی دریافت که نورپردازی فضای اداری در بسیاری موارد بدون تکیه بر دانش و فقط با سلیقه کارفرمایان انجام می‌شود و اصول اصلی نور پردازی در آن مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

 

چه چراغی برای نورپردازی فضای اداری مناسب تر است

علاوه بر این که باید در استفاده از چشمه‌های طبیعی و مصنوعی نور تعادل را برقرار کرد، این تعادل باید در تابش مستقیم و غیر مستقیم نیز برقرار باشد تا چشم افراد دچار آسیب نشود و میدان دید محدود نگردد.

یکی از ایرادات چشمه‌ نور طبیعی یا همان خورشید این بود که قابلیت تنظیم نور نداشت، اما این امکان در بسیاری از چراغ‌ها وجود دارد که می‌توان شدت نور آن را با توجه به نیاز کاربر تغییر داد و استفاده کرد. شدت نور مناسب با بالاتر بردن سرعت پردازش اطلاعات بصری موجب افزایش درک بصری شده و در نتیجه با صرف انرژی کمتر می‌توان کار بیشتری انجام داد.

اگر در محیطی گسترده قصد نورپردازی دارید می‌توانید به جای استفاده از چراغ‌های متعدد که گستره پخش نور کمتری دارند، از لامپ اس ام دی  استفاده کنید علاوه بر بخش سازگاری بیشتر این لامپ‌ها با محیط زیست که در ادامه به آن می‌پردازیم، نور را به صورت بسیار گسترده تر پخش می‌کنند و با توان یکسان، شار نوری بالاتری به نسبت لامپ‌های معمولی دارند لامپ مهتابی ال ای دی و لامپ اف پی ال دو نمونه از این نوع لامپ ها هستند.

امروزه به جای استفاده از لامپ‌ها و چراغ‌های گوناگون با طرح بندی‌های مختلف بیشتر چراغ‌ها  ابزار روشنایی مینیمال مورد استقبال قرار می‌گیرند که ظاهری ساده دارند اما تابش بالایی دارند و در کل از چراغ‌های قدیمی بسیار کاربردی تر هستند.


حتما بخوانید: تولید کننده پنل ال ای دی 60*60

 

توجه به صرفه جویی در هزینه‌های مصرف برق در ادارات

 

نور پردازی فضای اداری

امروز روز با افزایش جمعیت بشر و افزایش نیاز‌های آن بسیاری از ادارات مجبورند به صورت شبانه‌روزی خدمات خود را ارائه دهند تا سلامت و رفاه افراد میسر باشد.

در طول روز می‌توان گفت نیاز به روشنایی مصنوعی تا حدی کمتر از شب هنگام است، این مسئله موجب ‌می‌شود تا اداراتی که ساعاتی از شب را در حال کار هستند هزینه بیشتری برای برق بپردازند و علاوه بر هزینه میزان زیادی انرژی الکتریسیته مصرف کنند.

با توجه به این که منابع طبیعی مثل سوخت‌های فسیلی که بیشتر برق با استفاده از آن‌ها به تولید می‌رسد، تجدید ناپذیر بوده و رو به اتمام هستند، باید تدابیری اندیشید تا مصرف برق کاهش یابد.

با ظهور لامپ‌های ال ای دی به عرصه روشنایی انقلابی در این صنعت رخ داد و میزان زیادی از نورپردازی فضای اداری با استفاده از این لامپ‌ها انجام می‌شود تا علاوه بر این‌که هزینه کمتری بابت برق پرداخت شود، به طبیعت و محیط زیست نیز آسیب کمتری وارد شود. چون برای تولید برق به واسطه سوزاندن سوخت‌های فسیلی، مقدار قابل توجهی گاز‌های گلخانه‌ای وارد اتمسفر زمین می‌شود و جو زمین را روز‌به‌روز گرم تر می‌کند.

لامپ‌های ال ای دی آریاترانور با تکنولوژی SMD به تولید می‌رسند این فناوری با حذف خطای انسانی از روند تولید، عمر مفید لامپ را بالاتر می‌برد و کیفیت ساخت آن را دو چندان می‌کند پس استفاده از لامپ‌های تولید شده با استفادهاز این فناوری به کاربران این امکان را می‌دهد که سالیان سال بدون اختلال در روند کار ار لامپ خود استفاده کنند. این نکته به خصوص برای نورپردازی فضای اداری حائز اهمیت است که کارفرمایان مجبور نباشند علاوه بر هزینه برق و خرید چراغ ال ای دی، مبالغ هنگفتی برای تعمیر لامپ‌های استفاده شده پرداخت کنند.

با خواندن مقاله راهکار های کاهش مصرف برق در ادارات اطلاعات مفیدتری راجب این موضوع به دست خواهید آورد

جمع بندی

در پاراگراف های بالا هرآنچه که لازم بود راجب نورپردازی و روشنایی فضای اداری خدمتتان توضیح دادیم امیدواریم که با خواندن این مقاله اطلاعات کافی را در این زمینه به دست آورده باشید و بتوانید مناسبترین چراغ یا لامپ را برای اداره خود انتخاب کنید.

در انتها از شما دعوت میکنم که مقاله روشنایی سوله را هم بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *