مزایای لامپ LED چیست؟
پیش از این که بدانیم مزایای لامپهای ال ای دی چیست، میبایست بدانیم که این محصولات دارای انواع مختلفی هستند و هرکدام برای مکانهایی به صورت تخصصیتر به طراحی رسیدهاند و نیاز مصرف کننده را به خوبی برآورده میکنند اما؛ این بدین معنا نیست که تمامی ویژگیهای تمامی انواع لامپها برای همه مدلها صدق کند.
با این حال لامپهای ال ای دی دارای مزایا و ویژگیهای عمومی هستند که در این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
به طور کلی محصولات ال ای دی مزایای بیشماری در مقایسه با چراغها و لامپهای قدیمیتر دارد. این محصولات یکی از محبوب ترین فناوریها در صنعت نور و روشنایی هستند، فناوری ال ای دی همچنین دارای نکات مثبت بیشتری در برابر لامپهای حاوی نور سیمابی، فلورسنت و دیگر چشمههای نوری هستند؛ توجه شما را به ادامه مقاله جلب میکنیم:
کاهش مصرف برق
در واقع این لامپ ها بهترین روش صرفه جویی در مصرف انرژی هستند زمانی که شما لامپ ال ای دی را با بقیه ی چراغ ها مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که چراغ ال ای دی ، راهکار هوشمندانه ای جهت صرفه جویی در انرژی برق ، هستند.
پرتو سالم
لامپ ال ای دی فاقد پرتوهای مادون قرمز و ماورابنفش هستند. این پرتوها نه تنها برای انسان بلکه برای تمامی موجودات زنده، از جمله حیوانات و حتی گیاهان نیز مضر میباشد و به ساختار آنها آسیب وارد میسازد. اغلب محصولات روشنایی از قبیل لامپهای فلورسنتی زمانی که روشنایی ایجاد میکنند، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ نیز هم زمان با پرتوهای نوری از خود ساطع میکنند؛ اما LEDها عاری از این اشعهها بوده و برای سلامت چشم و محیط آسیب زا نیستند.
این لامپها دارای کارایی و طول عمر و بازده انرژی بالا چند برابر لامپهای رشتهای هستند و به شکل قابل ملاحظه ای از کارآمدی بالاتری نسبت به دیگر لامپهای فلورسنت در روشنایی برخوردارند. پیشبینی میشود که در دهه آینده بازار لامپهای ال ای دی بیش از دوازده برابر شود
طول عمر لامپ ال ای دی:
به عنوان یکی از مهمترین معیارهای موجود، در لامپهای ال ای دی، میتوان طول عمر آنها را نام برد. لامپها ال ای دی عمر مفیدی بین ۵۰ تا ۶۰ هزار ساعت دارند که؛ این این مقدار در مقایسه با انواع دیگر لامپ بسیار بیشتر میباشد.
از محصولاتی که طول عمر بالایی دارند می توان به لامپ هالوژن و لامپ لوستری اشاره کرد
بازده نوری(lum/watt) لامپ ال ای دی:
از دیگر مزیت های لامپ میتوان به بازده یا راندمان نوری بالای آن اشاره کرد. امروزه محصولات LED راندمانی بین ۷۴ تا ۱۲۰ لومن بر وات، دارا هستند و این مقدار برای لامپهای رشتهای ۱۰ تا ۱۵ لومن بر وات است و برای لامپهای کم مصرف ۴۵ تا ۶۵، برای لامپهای بخار جیوه ۳۵ تا ۶۰، برای لامپهای بخار سدیم ۶۰تا ۱۱۰ و برای لامپهای متال هالید ۷۵ تا ۸۵ لومن بر وات میباشند.
این پارامتر مشخص میکند ر ازای توان مصرفی چه میزان شار نوری از چشمه نور خارج میشود و هرچه این نسبت بزرگ تر باشد به معنای عملکرد بهتر آن منبع نور میباشد.
پاسخ به موقع لامپ led:
لامپهای مثی به محض رسیدن ولتاژ موردنیاز به مدار روشن میشوند و به حداکثر میزان نور دهی خود میرسند. مدت زمانی که طور میکشد تایم لامپ روشن شودک متر از20 میکرو ثانیه است و مدت این فرایند در لامپهای متال هالید بالغ بر ۵ دقیقه میباشد تا به بالاترین مقدار نور خود برسد، پس با این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت لامپهای ال ای دی پانزده میلیون بار زودتر روشن میشوند.
تعداد خاموش روشن:
طول عمر ای نوع لامپ ها هیچ ارتباطی با تعداد روشن و خاموش شدن آن ندارد، به این معنا که میتوان لامپهای led را میلیونها بار روشن و خاموش کرد و همچنان هیچ تغییری در کیفیت نور آن و عمر مفیدش مشاهده نکرد. در حقیقت عمر مفید لامپهای ال ای دی تنها به مدت زمان روشن بودن بستگی دارد و برخلاف سایر محصولات روشنایی کلید زنی مکرر از آن نمیکاهد.
تنظیم شدت نور:
امکان تنظیم نور در لامپهای ال ای دی با استفاده از تکنولوژی PWM = Pulse Width Modulation که کنترل سطح ولتاژ به کمک تغییر پهنای پالس است و در اکثر میکروکنترلرها موجود است به راحتی امکانپذیر میباشد و کارایی مناسبی در انواع ال ای دی ها دارد.
تنظیم زاویه تابش:
در لامپ های ال ای دی نور در تمام جهتها پراکنده نمیشود و به علت موجود بودن لنزهایی با زاویههای دلخواه و متنوع نوری، تماما قابل کنترل و تنظیم است.
جریان راهاندازی:
لامپهای متال هالیدبرای رسیدن به حداکثر میزان نور دهی خود ۵ دقیقه زمان نیاز دارند. در این پنج دقیقه برای یونیزه کردن گاز داخل لامپ نیاز به آمپر یا جریان ورودی بیشتری میباشد. در آزمایشات انجام شده مشاهده شده است که در ابتدای روشن شدن لامپ ۴۰۰ وات متال هالید، جریان مصرفی ۷/۲ آمپر بود و این جریان به مرور کاهش یافته و پس از ۵ دقیقه به ۵ آمپر رسیده است.
به دیگر سخن لامپ ۴۰۰ واتی متال هالید در مدت زمان راهاندازی ۱۱۰۰ وات توان مصرفی خواهد داشت که حدودا ۳ برابر واتی است که مجاز به مصرف آن است. اما با استفاده از لامپ اس ام دی که نوعی جدید از لامپ هایled هستند و برپایه ی تکنولوژی اس ام دی طراحی و تولید می شوند به جای متال هالید، به میزان 841 Kwh در سال صرفهجویی در مصرف برق خواهید داشت و علاوه بر این هزینههای جانبی از قبیل تابلو برق و تجهیزات را کاهش میدهد.
لامپ مهتابی ال ای دی و لامپ اف پی ال ال ای دی که جایگزین لامپ های فلوروسنت قدیمی هستند زمان روشن شدن بسیار سریعی دارند.
عدم کاهش نور:
تمامی انواع لامپها با گذشت زمان دچار کاهش شدید شدت نور میشوند و به نوعی کارایی خود را از دست میدهند؛ اما ال ای دیها تا لحظه آخر 50 هزار ساعت عمر مفید خود نوری با کیفیت و بدون نویز و لرزش به سوژهها میتاباند و دچار افت کیفیت و راندمان نمیشود.
تامین نیرو با منابع مختلف
ال ای دیها قابلیت تغذیه هم با جریان AC (البته پس از تبدیل به DC) و هم جریان DC با مصرف کم را دارند، لذا میتوان از منابع متنوع انرژی خورشیدی یا باتری و منابع تجدید پذیر دیگر نیز جهت تأمین نیروی آن اقدام کرد.
به کار گیری با ولتاژهای بسیار پایین
ولتاژ مورد استفاده لامپ LED میتواند بسیار ناچیز باشد و جالب است که لامپ LED با مقدار کمی از ولتاژ نامی خود نیز به نور افشانی مطلوبی خواهد پرداخت و مقدور است این محصولات را با ضعیفترین و کوچکترین باطریها تغذیه نمود.
با توجه به این نکته میتوان بسیاری از سیستمهای روشنایی صنایع و ساختمانها و حتی معابر را بدون نیاز به اتصال به شبکهی سراسری توسط باطریها و پیلهای مستقیم تغذیه کرد که مشکل پیک و دره بار شبکه را تا حدودی کمرنگ نموده و هزینه احداث تأسیسات انتقال برق در اماکن دور از دسترس و ارتفاعات بالا را کاهش داد.
امروزه لامپهای ال ای دی با تکنولوژیهای متنوعی به تولید میرسند که یکی از این تکنولوژیها که در عصر حاضر مطرح و محبوب گشته است، تکنولوژی smd میباشد. اگر علاقمند به مطالعه در خصوص این تکنولوژی و کارایی آن هستید مطالعه مقاله ی اس ام دی چیست، پیشنهاد ما به شماست.
همچنین به شما پیشنهاد می شود مقاله مقایسه انواع لامپ را نیز بخوانید