لامپ حداقل 70000 سال قبل از میلاد اختراع شد. در اصل شامل یک سنگ توخالی پر از خزه یا مواد جاذب دیگر بود که با چربی حیوانی آغشته شده و مشتعل شده بود.
در منطقه مدیترانه و خاورمیانه، اولین لامپها شکل صدفی داشتند. اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی شکل ظاهری آن نیز تغییر کرد و به حالت امروزی رسید.
امروزه به روز ترین نوع ساختار لامپ، لامپ ال ای دی اس ام دی است که برای آشنایی با آن میتوانید مقالهای که در این خصوص بر روی سایت بارگذاری شده است را مطالعه فرمایید.
سوخت اولین لامپهای اختراع شده
سوخت های اولیه روشنایی شامل روغن زیتون، موم زنبور عسل، روغن ماهی، روغن نهنگ، روغن کنجد، روغن آجیل و مواد مشابه بود. این سوخت ها تا اواخر قرن 18 متداول ترین سوخت ها بودند. با این حال، چینی های باستان گاز طبیعی را در پوست هایی که برای روشنایی استفاده می شد جمع آوری می کردند
لامپ های رومیزی منشأ دقیقی دارند به 100 سال پیش، پدر این دسته از لامپ ها مهندس بریتانیایی جورج کارواردین بود. کاواردین طراح سیستم تعلیق اتومبیل بود اما در سال 1929 تصمیم گرفت شغل خود را ترک کند تا ایده ای را که چند سال قبل داشت تجربه کند.
اولین لامپ رشته ای
لامپهای اولیه
تاریخچه لامپهایی که با الکتریسیته کار میکنند، به ابتدای قرن ۱۹ برمی گردد. در سال ۱۸۰۲، هامفری دیوی (Humphry Davy) ، شیمیدان و مخترع، یک باتری برقی اختراع کرد که در آن زمان قدرتمندترین باتری جهان بود. او هنگامی که سیمهایی را به باتری خود و یک تکه کربن متصل کرد، کربن درخشان شد و مشاهده کرد که این کار باعث تولید نور میشود.
اختراع وی به عنوان چراغ قوس الکتریکی معروف بود. در حالی که اختراع او باعث تولید نور شده بود، مدت زمان زیادی نمیتوانست نور را تولید کند و همچنین این ابداع برای استفاده عملی بیش از حد روشن بود.
پس از او مخترعان متعددی در مورد زاویههای مختلف لامپ برقی آزمایش کردند. آنها رشتهها و اتمسفری را که در آن رشتهها میسوخت تغییر دادند. همگی لامپ ماندگارتری داشتند که نور کافی میداد و می توانست درجه حرارت بالایی را تحمل کند.
در طی هفت دهه پس از آن، مخترعین دیگر نیز لامپهای الکتریکی ایجاد کردند اما هیچ طرحی برای کاربردهای تجاری ظاهر نشده بود.
نکته قابل توجه این است که در سال ۱۸۴۰، دانشمند بریتانیایی به نام وارن دو لا روئ ، یک رشته پلاتین پیچیده را در لولهی خلاء محصور کرد و جریان الکتریکی را از آن عبور داد. این طرح بر پایه این مفهوم بود که نقطه ذوب بالای پلاتین به آن اجازه میدهد تا در دماهای بالا عمل کند و محفظه تخلیه شده حاوی مولکولهای گازی کمتری برای واکنش با پلاتین است و درنتیجه طول عمر آن را بهبود میبخشد.
با وجود این طراحی کارآمد، هزینه بالای پلاتین این طرح را برای تولید تجاری غیر عملی کرد.
در سال ۱۸۵۰ یک فیزیکدان انگلیسی به نام “جوزف ویلسون سوان” (Joseph Wilson Swan) با بستن رشتههای کاغذ کربندار (کاغذ کاربون) در یک لامپ شیشهای تخلیه شده، یک لامپ روشنایی ایجاد کرد. عدم وجود خلاء مناسب و تأمین انرژی کافی، باعث میشد که این لامپ طول عمر خیلی کوتاهی داشته باشد و نتواند به عنوان یک عامل موثر نور در نظر گرفته شود.
با این حال، در سال ۱۸۷۰ پمپهای خلاء بهتری پیدا شد و “سوان” به آزمایشهای مربوط به لامپهای روشنایی ادامه داد. در سال ۱۸۷۸، او با استفاده از رشتهی نخی خاص، لامپ ماندگارتری تولید کرد که همچنین مشکل سیاه شدن زودرس لامپ را برطرف مینمود.
در ۲۴ ژوئیه ۱۸۷۴، یک متخصص برق کانادایی به نام “هنری وودوارد” (Henry Woodward) و همکارش “متیو ایوانز” (Mathew Evans)،لامپهای جدیدی را تولید کردند. آنها لامپهای خود را با اندازه و شکلهای مختلف میلههای کربن که بین الکترودها در استوانههای شیشه ای پر از نیتروژن نگه داشته شده بود، ساختند.
“وودوارد” و “ایوانز” تلاش کردند تا لامپ خود را تجاری کنند، اما ناموفق بودند. آنها سرانجام در سال ۱۸۷۹ حق ثبت اختراع خود را به ادیسون فروختند.
چرا لامپ اختراع شد؟
لامپ برای روشن کردن نور اختراع شد. برای تولید نوری پایدارتر، ماندگارتر و با کیفیت بالاتر طراحی شده است.
چرا به لامپ لامپ می گویند؟
در حدود قرن هفتم قبل از میلاد، یونانیان شروع به ساخت لامپ های سفالی برای جایگزینی مشعل های دستی کردند. کلمه لامپ از کلمه یونانی lampas به معنای مشعل گرفته شده است.
از چه زمانی لامپ به دست عموم مردم رسید؟
در سال 1882 ادیسون به تشکیل شرکت روشنایی الکتریکی ادیسون در نیویورک کمک کرد که نور الکتریکی را به بخش هایی از منهتن رساند. اما پیشرفت کند بود. اکثر آمریکایی ها هنوز هم برای پنجاه سال دیگر خانه های خود را با چراغ گاز و شمع روشن می کردند. فقط در سال 1925 نیمی از خانه های ایالات متحده دارای برق بودند.
اولین لامپ رشته ای کاربردی
ادیسون و تیم محققانش در آزمایشگاه ادیسون در منلو پارک، نیوجرسی، بیش از 3000 طرح را برای لامپها بین سالهای 1878 و 1880 آزمایش کردند. طبق گزارش آرشیو ملی، در نوامبر 1879، ادیسون حق اختراع یک لامپ الکتریکی با رشتههای کربنی را ثبت کرد. .
در خاورمیانه باستان (و حتی امروزه در بخشهایی از شمال آفریقا) لامپها بشقابهای کوچک بیضی شکل (در اصل) از خاک رس بودند که در آن روغن زیتون قرار میگرفت. یک فتیله در انتهای باریک بیضی قرار داده شد. با گذشت زمان شکل تصفیه شد، بنابراین طرفین بلندتر شدند، بنابراین روغن بیشتری در لامپ وجود داشت.
اولین لامپ چگونه کار کرد؟
توماس ادیسون از این لامپ رشتهای کربنی در اولین نمایش عمومی معروفترین اختراع خود استفاده کرد – لامپ، اولین لامپ رشتهای الکتریکی کاربردی. لامپ نور هنگامی که جریان الکتریکی از سیم رشته فلزی عبور می کند نور ایجاد می کند و آن را تا دمای بالا گرم می کند تا زمانی که بدرخشد.
لامپ منبع نور مصنوعی است. … این لامپ ها از نظر اصل کارکرد، مواد مورد استفاده و مهمتر از همه – بهره وری انرژی متفاوت هستند. انواع مختلف لامپ ها عبارتند از: لامپ های رشته ای
شیمیدان انگلیسی هامفری دیوی اولین نور رشته ای را در سال 1802 توسعه داد و به دنبال آن اولین نور قوس الکتریکی عملی در سال 1806 ایجاد شد. در دهه 1870، لامپ قوس دیوی با موفقیت تجاری شد و برای روشنایی بسیاری از فضاهای عمومی استفاده شد.
چراغ خیابان چه زمانی اختراع شد؟
پاریس ادعای اولین چراغ های برقی خیابانی در جهان را داشت. لامپهای قوسی آن، که به شمعهای یابلوچکوف نیز معروف هستند، در سال 1878 نصب شدند. سه سال بعد، 4000 عدد از این لامپهای الکتریکی مورد استفاده قرار گرفت و به طور موثر جایگزین فانوسهای گازی نصب شده روی تیرها شد.
اولین لامپ چقدر دوام آورد؟
تا اکتبر 1879، تیم ادیسون یک لامپ با رشتهای کربنیزه از نخ پنبهای بدون پوشش تولید کرد که میتوانست 14.5 ساعت دوام بیاورد.
۱۲۰ سال پس از اولین آزمایشها، ما هنوز از لامپ های برقی استفاده میکنیم و آنها را در زندگی روزمره غیرقابل جبران میدانیم. اما آنها هنوز در حال تغییر هستند و جایگزین یکدیگر میشوند. در سالهای گذشته بسیاری از کشورها قوانینی را تصویب کردند که لامپهای رشتهای را ممنوع اعلام مینمود، زیرا لامپهای کارآمدتری وجود دارند که به همان میزان نور می دهند اما برق بسیار کمتری مصرف میکنند. این نوع لامپ امروزه با عنوان لامپ LED شناخته میشود که نسبت به سایر لامپ ها مزایای زیست محیطی فراوانی دارد.
اگر علاقمند به دانستن مواردی در خصوص قوانین مختلف کشورها در خصوص روشنایی هستنید مقاله آلودگی نوری چیست برای شما جالب خواهد بود.