نورپردازی و روشنایی

نورپردازی نما و 10 نکته کاربردی درباره نورپردازی نمای ساختمان در سال 2021

نورپردازی نمای ساختمان

نورپردازی نمای ساختمان  امروزه به آن توجه ویژه ای می شود و هر روز بر تعداد ساختمان‌هایی که هر کدام به نوعی جلوه خود را به رخ می‌کشند تا علاوه بر زیبایی خود ساختمان به زیبایی فضای اطراف نیز بیافزایند.

نور پردازی نمای ساختمان دارای مراحل گوناگون و روش‌های مختلفی است که در این مقاله قصد بررسی نکات مهم آن و برخی از روش‌های پر طرفدار آن را داریم و باهم 10 نکته بسیار کاربردی در نورپردازی نمای ساختمان را برسی میکنیم و همچنین به شما انواع چراغ هایی که در نورپردازی نمای ساختمان کاربرد دارد را معرفی میکنیم و با توجه به مدلی که برای نورپردازی نمای ساختمان خود استفاده میکنید. مناسب ترین چراغ را به شما معرفی میکنیم.

 

نور پردازی نمای ساختمان از تولد تا به امروز

پس از گذشت چند سال از جنگ جهانی اول در یکی از بروشور‌های شرکت جنرال الکتریک که توماس ادیسون از بنیان گذاران آن بود، به این نکته اشاره شد که نورپردازی اصولی یک ساختمان می‌تواند جلوه آن را چندین برابر کند و این اتفاق برای نخستین بار در سال 1930 منهتن آمریکا به وقوع پیوست و بعد‌ها با افزایش تعداد ساختمان‌های نورپردازی شده در این شهر، امروزه به شهر نورانی شهرت یافت و نور پردازی نما‌ی آن ها به صورت جهانی گسترش پیدا کرده است.

منهتن شهر نورانی

برسی انواع مدل های نورپردازی نما 2021

نورپردازی نمای بیرونی ساختمان بسته به نوع کاربری آن دارای انواع مختلفی می‌باشد. که هر کدام به نوعی بیانگر ویژگی‌های کاربرد آن محل می‌باشد، برای مثال در ادامه مطاب به 3 روش اشاره شده است.

مدل نورپردازی خشن در نمای ساختمان:

سبک نورپردازی خشن

یکی از جدید ترین متد‌های نورپردازی حال حاضر این سبک می‌باشد و زمانی که قرار است عناصر کوچک و بزرگ معماری یک ساختمان مورد توجه بیننده قرار گیرد. از این شیوه نور پردازی نما استفاده می‌شود، اما این نکته قابل توجه است که چشمه‌های نور مستقیما بر روی همان منطقه ای که قصد جلب توجه به آن‌ها را دارید نصب می‌شود و نور در این متود قصد روشنایی کلی ساختمان را ندارد و تنها بخش‌هایی از آن را در بر می‌گیرد.

نورپردازی یک دست در نمای ساختمان:

سبک نورپردازی یک دست

از دیرباز تا به امروز این متود همواره مورد استقبال همگان قرار داشته است. در این سبک نورپردازی فضای بیشتری از ساختمان تحت پوشش نور قرار می‌گیرد و غالبا از فضاهای کناری ساختمان به آن تابیده می‌شود و حالت ملایم و لطیفی به ساختمان می‌بخشد.

نورپردازی نمای ساختمان از داخل و خارج:

سبک نورپردازی از داخل و خارج

جدید ترین روش ترند شده جهان امروز نور پردازی سبک‌های مینیمال و از داخل به خارج است. اگر ساختمان مورد نظر شما دارای پنجره‌های بزرگ و تراس می‌باشد. به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها می توان نورپردازی از داخل و خارج را نام برد، به این صورت که از لبه پنجره‌ها و تراس ساختمان استفاده شده و فیبر نوری و لامپ نئونی بر روی آن‌ها نصب می‌شود.

استفاده از این متود نور پردازی سبب می‌شود اندازه ساختمان بزرگ تر از آن چیزی که در حقیقت هست دیده شود و به ازتفاع و حجم آن بیافزاید.

 

حال پس از این که با تعدادی از سبک‌های نور پردازی آشنا شدیم، نوبت به مرور 10 نکته حائز اهمیت در حوزه نور پردازی می‌رسد:

  1. پوشش نوری مناسب با چراغ یا لامپ استفاده شده در نورپردازی نما

پوشش نوری مناسب، المان‌های استفاده شده به نسبت فضای مورد نورپردازی از مهم ترین نکاتی است که قبل از هر چیز می‌بایست مورد بررسی قرار بگیرد. این بررسی به این معناست که اگر ساختمانی که قصد نورپردازی نما آن را دارید از ارتفاع بالایی برخوردار است، حتما باید از چراغ‌هایی استفاده شود که پرتاب نور بالایی دارند استفاده شود تا اگر در قسمت های پایینی ساختمان نصب شدند نور را تا ارتفاع مناسبی به بالا پرتاب کنند.

به همین ترتیب اگر ساختمان تحت نورپردازی دارای ارتفاع کمی بود بهتر است از چراغ‌هایی استفاده شود که نور را در گستره بیشتری پخش می‌شود اما ارتفاع زیادی نمی‌گیرد. زاویه پخش برای چراغ‌های استفاده شده در این نوع ساختمان‌ها بهتر از مابین 150 تا 180 درجه باشد تا گستردگی مورد نیاز را بر آورده سازد.

جهت اطلاعات بیشتر مقاله مزیت های استفاده از LED در نورپردازی نمای ساختمان را حتما بخوانید.

 

  1. رنگ نور استفاده شده در نورپردازی نمای ساختمان

رنگ نور استفاده شده در نور پردازی نما باید به صورتی باشد که توجه هر عابر و رهگذری را به خود جلب کند و در عین حال موجب آسیب و خیرگی چشم نشود. همچنین با توجه به نوع کاربری ساختمان باید رنگ متناسب انتخاب شود. البته این گزینش رنگ نور دارای باید ها و نباید‌هایی نیز می‌باشد، به عنوان مثال اگر آپارتمان مسکونی است نباید از رنگ‌ها تند و تیز از جمله قرمز، بنفش، آبی و سبز برای نور پردازی آن استفاده کرد.

 

  1. مصرف برق محصولات استفاده شده در نورپردازی نما

با توجه به این که چراغ‌هایی که در نورپردازی نما از آن‌ها استفاده می‌شود باید در تمام طول شب و گاها حتی در طول روز روشن بماند، باید مصرف انرژی آن‌ها به حدی باشد که هزینه‌های هنگفت را بر دوش مصرف کنندگان نگذارد و دارای صرفه اقتصادی باشد.

در میان انواع محصولات روشنایی موجود در بازار بهترین گزینه هم از لحاظ شار نوری و هم از لحاظ مصرف انرژی لامپ‌های ال ای دی می‌باشند، با استفاده از چراغ اس ام دی انرژی مصرفی برای شار نوری مورد نیاز از 90 تا 70 درصد کاهش می‌یابد.

 

  1. انتخاب چراغ مناسب برای نمای ساختمان

این مسئله همواره چالشی برای نورپردازان بوده که از چه برند و چه محصولی استفاده شود تا بازدهی مناسبی داشته باشد. در این بخش از متن به معرفی تعدادی از محبوب ترین محصولات در حوزه نورپردازی نمای بیرونی ساختمان می‌پردازیم.

  • پروژکتور LED:

پروژکتور ال ای دی

زمانی که فضار تحت نور پردازی دارای ارتفاعی کوتاه باشد یا نیازمند پخش گسترده نور و نور پردازی عمومی باشد یکی از بهترین انتخاب‌ها می‌تواند پروژکتور ال ای دی باشد. این محصولات در برابر آسیب‌های فیزیکی و گرد و غبار و باران مقاومت بالایی دارند و همچنین زاویه نور آن‌ها اکثرا دارای قابلیت تنظیم است.

مدل های پروژکتور 100 وات آریاترانور میتواند انتخاب مناسبی جهت انجام این کار باشد.

  • چراغ خطی یا ریسه ال ای دی

ریسه ال ای دی

چراغ‌های خطی بیشتر برای متود نورپردازی از داخل و خارج کاربرد دارد و زمانی که نورپرداز قصد دارد چشمه نور را مخفی نگاه دارد بیشتر به استفاده از این محصول روی می‌آورد. از دیگر کاربرد‌های چراغ خطی ال ای دی می‌توان به این اشاره گرد که با استفاده از آن‌ها می‌توان در نمای ساختمان خط کشی نوری ایجاد کرد و زیبایی بی بدیلی به آن بخشید.

  • پروژکتور جت لایت

پروژکتور جت لایت

اگر به نورپردازی خطی علاقه دارید از دیگر گزینه‌های این نوع نورپردازی، استفاده از پروژکتور جت لایت می‌باشد. این محصول غالبا بر روی زمین نصب می‌شود و نور را از پایین به بالا پرتاب می‌کند.

 

  • وال واشر ال ای دی

وال واشر ال ای دی

از این دست محصولات می‌توان هم به صورت خطی و هم به صورت غیر خطی استفاده کرد که به همین سبب از پرکاربرد ترین نوع چراغ ال ای دی در حوزه نورپردازیست، غالبا زمانی که در ساختمان قرار باشد دیوار صاف نور پردازی شود این این محصول استفاده می‌شود.

وال واشر‌های ال ای دی دارای نکات مثبت فراوانی هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به قابل کنترل بودن زاویه و جهت پخش نور، ایجاد نور یکنواخت طولی، توان مصرفی اندک و همچنین مقاومت در برابر شرایط جوی نامساعد اشاره کرد.

 

  1. برجسته کردن المان‌های استفاده شده در نورپردازی نمای ساختمان با استفاده از نور

یکی از عواملی که جلوه ساختمان را چندین برابر می‌کند تمرکز نور بر روی المان‌هایی است که به صورت ریز درشت بر روی نمای ساختمان قرار داده شده است. اگر ساختمانی که قصد نور پردازی آن را دارید دارای ستون می‌باشد می‌توانید با مانور دادن بر روی آن‌ها جلوه ساختمان را به شکلی در آورید که گویی از استحکام بسیار بالایی برخوردار است و استواری نماد آن می‌باشد.

 

  1. توجه به هماهنگی متریال استفاده شده در نمای ساختمان با رنگ نور

رنگ نوری که برای روشنایی عمومی نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد باید با متریال و رنگ آن‌ها نیز دارای هارمونی و هماهنگی باشد، به عنوان مثال اگر نمای ساختمان دارای رنگی تیره است بهتر است از نوری برای نورپردازی عمومی آن استفاده شود که دارای درصدی از رنگ زرد باشد.

 

  1. توجه به ایمنی و عمر مفید محصولات استفاده شده در نور پردازی نما

از آن‌جایی که چشمه‌های نور نصب شده بر روی ساختمان در مکان‌هایی قرار ندارند که امکان دسترسی به آن‌ها آسان باشد بهتر است از محصولاتی استفاده شود که دارای عمر مفید طولانی باشند و همچین به راحتی دچار آسیب و اختلال نشوند؛ با در نظر گرفتن این مسئله می‌توان گفت چراغ‌های ال ای دی بهترین انتخاب در نورپردازی نمای ساختمان هستند زیرا عمر طولانی دارند به راحتی آسیب نمی‌بینند.

بسیاری از لامپ‌ها و چراغ‌ها ممکن است با قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور آفتاب و بالا رفتن حرارت در آن‌ها جرقه زده و دچار حریق شود. پس بهتر است از برند‌های معتبری خرید شود که پیش از رسیدن محصولات به مصرف کنندگان تمامی آن‌ها را مورد تست و بررسی قرار می‌دهد و تضمین غیر قابل اشتعال بودن آن‌ها را ارائه می‌دهد.

جهت اطلاعات بیشتر مقاله چگونه لامپ led انتخاب کنیم؟ را مطالعه کنید.

 

8. عدم ایجاد آلودگی نوری

در عدم ایجاد آلودگی نوری در نورپردازی باید به دو بخش توجه شود:

  • عدم ایجاد مزاحمت برای ساختمان‌های اطراف و افراد خارج از ساختمان

نباید شدت نور استفاده شده در نورپردازی به حدی باشد که سبب آزرده خاطر شدن عابرین و رهگذران گردد و یا در شب هنگام با شدت بالای نور موجود در نما سکنه ساختمان‌های اطراف را مورد رنجش قرار دهد.

  • عدم بازگشت نور به داخل ساختمان

اگر نورپردازی که در خارج از ساختمان انجام میگیرد به گونه ای تعبیه نشده باشد که تمام نور در همان خارج از ساختمان قرار بگیرد، بخشی از آن وارد راهرو های ساختمان شده و یا حتی از پنجره‌های واحد‌های ساختمان به داخل می‌آید و سبب آزرده خاطر شدن سکنه می‌شود.

مقاله آلودگی نور چیست را در این زمینه مطالعه فرمایید.

 

9. بزرگ تر کردن ساختمان به وسیله نورپردازی

برای این‌که بتوانید با استفاده از نورپردازی کاری کنید که ساختمان بزرگ تر به نظر برسد کافیست از جهات مختلف نور با رنگ ‌های مختلف به ساختمان بتابانید تا با استفاده از سایه‌ها و پرتو‌های نور حجم ساختمان شما چند بربر شود. اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که نورپردازی ساختمان می تواند تاثیر خوبی در این مورد داشته باشد.

 

10. نورپردازی ستون‌ها

برای نورپردازی ستون‌های ساختمان شایسته است، چشمه‌های نوری را در نیمی از ستون نصب کنید و آن را روشن کنید و در نیم دیگر آن نور پردازی را با استفاده از بازتاب و سایه آن‌ها انجام دهید تا ستون‌ها جلوه چند برابری داشته باشند و ابهت ساختمان بیشتر به نظر برسد.

 

جمع بندی

نکات ذکر شده بخشی از مهم ترین نکات نور پردازی نمای بیرونی انواع ساختمان‌ها با کاربری‌های متفاوت بود که امیدواریم برای شما مفید واقع شده باشد. و هر آنچه که باید درباره نورپردازی نمای ساختمان را باید میدانستید یاد گرفته باشید. خوشحال می شویم نظرات خود را در بخش کامن ها برای ما قرار دهید.

اگر به مطالب نورپردازی علاقه مند هستید مقاله نورپردازی سقف را نیز مطالعه کنید.

 

1 نظر در “نورپردازی نما و 10 نکته کاربردی درباره نورپردازی نمای ساختمان در سال 2021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.